Kost og helbred

En sund livsstil skaber glæde og bedre humør

Hvad spiser vi på Formatus?

På Formatus vægter vi sund, nærende og lækker mad. Vi står selv for at indkøb, og vi tilbereder måltiderne sammen med de unge, på nær morgenmad og frokosten i hverdagene. Der sørger vi for at morgenmaden står på bordet når de er stået op, ligesom de spiser på skole/uddannelse. Vi laver madplaner med tilhørende opskrifter for 1-2 uger ad gangen, og sikrer at måltiderne er varierende og indbydende. De unge vejledes i tilberedningen af måltidet jfr. opskriften. Det gør vi for at træne dem i både tilberedning af maden og følge en opskrift.

Vi spiser morgenmad i flere hold, i og med at de unge har forskellige skole/uddannelsestilbud med varierende mødetider. Til morgenmad er der varierende tilbud alt efter hvad de unge foretrækker; æg, brød, ost, havregryn, skyr, havregrød, smoothie etc. Vi drikker mælk/juice til morgenmaden.

Det er vigtigt for os, at de unge tilbydes at lave sunde og indbydende madpakker, hvorfor køkken og køleskab altid rummer forskellige tilbud. De opfordres til at tage frugt med.

Vi spiser frokost sammen kl. 12.30 når der er unge hjemme og i weekends, samt aftensmad sammen kl. 18.00.

Til eftermiddag når alle unge er kommet hjem fra deres skole/uddannelsestilbud samles vi kl. 15.30 i fælleskøkkenet. Her tilbydes lækkert frugtfad, groft brød, vand og juice.

Aftensmaden består af fisk, fjerkræ eller andet kød. Det hænder, at vi får en lækker suppe m. brød eller andet tilbehør. Vi får altid 1-2 forskellige salater til aftensmaden eller alternativt årstidens grøntsager, og gør generelt meget ud af, at det skal være indbydende på appetitten.

Inden sengetid mødes vi kl. 20.30 ved ”snack” bordet. Her serveres gulerods- og agurk stænger. Vi serverer yderst begrænset frugt til nat, for at undgå hurtig blodsukkerstigning der falder efter sengetid og medfører forringet søvn.

Slik og sodavand hører fortrinsvis weekends til. Vi bager af og til en kage til weekend hygge.

Kostpolitik

Vi sammensætter kosten så den følger Miljø- og Fødevareministeriets anbefalinger til børn og unges behov. Det betyder, at vi begrænser sukker og fedtindtaget både i form af drikkevarer og madvarer, og tilbyder en bred vifte af frugt og grønt dagligt. Vi sikrer, at de dagligt får regelmæssige, sunde og næringsrige måltider og mellemmåltider inkl. madpakker.

Kostvejledning

En del børn og unge er udfordret af uhensigtsmæssige kostvaner, og nogle af overvægt. Ved behov tilbyder vi en individuelt tilpasset kostomlægning ud fra principperne om den sunde tallerken. Her tilbyder vi vægtkontrol alt efter behov/ønske.